Kalocsa látnivalói

Kalocsa és a környékbeli látnivalók, melyeket érdemes felkeresni

Érseki Palota - Kalocsa


Cím: Kalocsa, Szentháromság tér 1.

A főszékesegyház mellett található az Érseki palota épülete. Kápolnáját és dísztermét Maulbertsch freskói díszítik. Itt található a főszékesegyházi könyvtár és kincstár.
Az érseki palota épületében, pompás barokk környezetben, faragott polcokon, szekrényekben őrzik a 160 000 kötetes főszékesegyházi könyvtárat, mely a Kárpát-medence legnagyobb egyházi könyvtára és egyben Magyarországé is. A gyűjteményt a VIII. században alapították.


Nagyboldogasszony Székesegyház


Cím: Kalocsa, Szentháromság tér

A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt barokk székesegyház középkori alapokra épült, valószínűleg Mayerhoffer András tervei szerint 1735-1754-ben. Itt őrzik Szent Piusz földi maradványait.
Magyarország egyik legrégebbi székesegyháza. Építése 1050 előtt történhetett, minden bizonnyal még Asztrik érsek idejében.
A Szent István-kori székesegyháznak építését a király maga finanszírozta, és személyesen felügyelte az építkezések előrehaladtát.


A fotót készítette: Szalai Attila 

A fotót készítette: Szalai Attila


Érsekkert

Cím: Érsekkert út 1.
Kalocsa gyönyörű természeti örökségének része a város közepén található Érsekkert.
A Kalocsai Érseki Palotához tartozó kertet az
1790-es években Kollonich László érsek kezdte el kialakítani az épület terepszintjétől jóval alacsonyabban fekvő sáros, vizenyős, zsombékos területen.
Az U-alakú kastély előtt, valamint a belső udvarban szimmetrikus barokk kert található. A mélyebben fekvő hátsó területen kialakított park feltehetően franciakert volt eleinte, ezt tanúsítja Oszvald Gáspár, a váci püspöki uradalom piarista építési igazgatója, a Főegyházmegyei Levéltárban őrzött francia kerttervrajza, majd fokozatosan angolkertté alakul át.
A kert sorsát Haynald Lajos bíboros, kalocsai érsek (1867-1891), aki botanikusként a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Bizottságának is a vezetője volt, különösen a szívén viselte. 1930 körül a hátsó parkrészt egy két méter magas kerítéssel kettéválasztották, és megnyitották a város lakossága előtt, mely kellemes sétára és kikapcsolódásra nyújt lehetőséget. A gyermekek nagy örömére a parkban egy remek játszótér került kialakításra. A felnőttek pedig a játszótér szomszédságában lévő Platán rendezvényközpontban frissíthetik fel magukat. Érdemes megtekinteni a szabadtéri színpadot is, ahol időnként remek rendezvények kapnak színteret, valamint egy hatalmas sétát tenni az óriási területen fekvő parkban.


Paprika Múzeum


Cím: Szent István király út 6.

A Szentháromság tér közelében található a Paprika Múzeum, mely ugyancsak egy régi kanonokházban, az ún. Szent István házban kapott helyet.
A ház padlásterében berendezett kiállítás ismerteti a magyar fűszerpaprika-termesztés történetét, valamint bemutatja a munkafolyamatok során használt legfontosabb eszközöket.
A látogatás élményét fokozza a gerendákra akasztott több ezer paprika fűzér látványa és illata. 


Schöffer torony

A fotót készítette: Szalai Attila

A fotót készítette: Szalai Attila 

Cím: Malatin tér

A Malatin téri autóbusz-pályaudvar előtt álló, Chronos-8 nevű fénytorony a Párizsban élő, kalocsai születésű Schöffer Miklós (1912-1992) szobrászművész tervei alapján készült 1982-ben az ÉPGÉP V. közreműködésével.
A fénytorony váza 4 db 23 m magas &127 keresztmetszetű acéloszlop, melyek között az oszlopok kör alakú, emelt talapzatán 5 db nagy fényszóró, a torony négy homlokzati síkján 23 db színes, kisebb méretű fényszóró található, melyek 49 db 80 és 60 cm átmérőjű forgó tükrökre vetítik fényüket. A forgó tükrök közül 40 db motorral meghajtott, 9 db pedig szabadonfutó.A fényszórók be- és kikapcsolását, valamint a tükrök forgását a torony melletti közút gépjárműforgalmának zaja irányítja hangérzékelők és számítógép közvetítésével. A fénytornyot 1982. nov. 26-án avatták fel.


Schöffer Múzeum

Cím: Szent István király út 76.
Nicolas Schöffer / Schöffer Miklós (Kalocsa, 1912 - Párizs, 1992) 1979-ben teljes életművét bemutató anyagot adományozott szülővárosának. A város akkori vezetői megvásárolták és a múzeumi céloknak megfelelően átalakították a család hajdani házát. Dargay Lajos - Schöffer volt tanítványa és munkatársa - állította össze a múzeum állandó kiállításának anyagát, amely a térdinamikai alkotásoktól a legutolsó, kibernetikusan vezérelt művekig teljes áttekintést ad a világhírű képzőművész munkásságáról. (A teljes gyűjtemény 46 darabból áll.) A múzeum anyaga jelentősen gazdagodott, amikor Éléonore Schöffer, a művész özvegye 1995-ben francia nyelvű könyvtárat alapított a intézményben.


Viski Károly Múzeum

Cím:  Szent István király út 25. 
1932. június 2-án dr. Horváth Győző püspök megnyitotta Kalocsa első múzeumát. A nagyrészt Gábor Lajos festőművész által gyűjtött múzeumi anyag sajnos a II. világháború alatt szétszóródott, elpusztult. Csupán néhány darabot őriz a Viski Károly Múzeum ebből a korszakból: ezek a tárgyak - ritkaságuknál fogva - féltett kincsei a kalocsai múzeumnak.
A Gábor Lajos által gyűjtött majd szétszóródott múzeumi anyag egy részét később sikerült visszaszereznünk: ajándékozás illetve vásárolás útján, magánszemélyektől.
 Az 1971. évet követő időszakban a Viski Károly Múzeum egyre terjeszkedett, jelentős mértékben gyarapította gyűjteményeit, s igen gazdag muzeális anyaggal rendelkező tájmúzeummá vált. 1993 óta Romsics Imre néprajzkutató muzeológus az intézmény igazgatója. Ebben a rövid időszakban a régészeti-, a néprajzi-, a történeti dokumentációs-, az adattári-, a fotó- és a könyvtári gyűjteményeink egyenként is sok-sok ezer darabbal gazdagodtak.
A kalocsai Viski Károly Múzeum tíz féle gyűjteményt őriz. A múzeum egyik legértékesebb része a Kalocsai Ásványgyűjtemény, melyet az Ásványok és az élet c. kiállítás mutat be. Ugyancsak a jezsuiták gimnáziumából került a Viski Károly Múzeum tulajdonába a Kalocsai Éremgyűjtemény is.


Népművészeti Tájház

Cím: Tompa Mihály utca 5-7.
A tájház az ún. "partos ház"-ak közé tartozik. Dombra építették a lakóépületet, mely a Duna közelségéből adódó esetleges árvíz esetén védve volt. Vályogból készült, így télen tartotta a meleget, nyáron pedig hűvöst adott. A tetőt náddal fedték; a kéményen kereszt hirdette lakosainak vallásosságát.
Az ilyen jellegű parasztházak általában 3-4 szobásak voltak. Az ún. tiszta szobát a család csak ünnepnapokon használta, vagy ha messziről jött vendég érkezett. Falait az asszonyok szabad kézzel pingálták: az erdők, a mezők és a képzelet virágaival. A második helyiség a konyha volt. Érdekessége a nyitott kémény, ahol télen kolbászt füstöltek. A meleget a kemence szolgáltatta: ebben sütötték az asszonyok a kenyeret is. A következő szoba a lakószoba, a család mindennapjainak színhelye. Egyszerre több generáció is együtt élt ebben a szobában: nemcsak a szülők és a gyerekek, hanem sokszor a nagyszülők is. Természetesen nem hiányozhattak a falakról a szent képek sem: a család katolikus hitének jelképei. Az utolsó szoba korábban kamra volt, ahol most egy kis kiállítás keretében követhetjük nyomon a kalocsai népművészet fejlődését. Hiszen a kalocsai hímzés nem volt mindig ilyen színes. Korábban fehéren fehéret hímeztek, majd később jött hozzá a fekete, piros és a kék szín. Ezeket a színeket akkor még növényekből nyerték. Később, úgy a harmincas évek végétől vált sokszínűvé a kalocsai hímzésvilág.


Kalocsai Porcelán Manufaktúra

Cím: Malatin tér 5.

A Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúrában 1971-től foglalkoznak magas minőségű, gazdagon díszített kézi festésű porcelántermékek készítésével, melyekben a népművészet legnemesebb hagyományai a porcelánfestés művészetével ötvöződnek.
1994-ben a manufaktúrát privatizálták, 1996 óta pedig a festés mellett ők magunk is előállítanak porcelánt. Az általuk festett porcelántermékek jelentős része saját gyártású, a díszműárukat teljes egészében maguk készítik. Jelenleg 25 fő dolgozik a manufaktúrákban.

Manufaktúránk legfőbb előnye, hogy a rugalmas vállalatszervezeti felépítésnek köszönhetően megrendelőik, vásárlóik - legyen szó vállalati vagy egyéni szereplőkről - speciális igényeit is ki tudják szolgálni.

Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.

A fotót készítette: Szalai Attila

A fotót készítette: Szalai Attila 

Cím: Alkotmány utca 49.

A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. a hagyományos kalocsai tájkörzetben a fűszerpaprika feldolgozás és a forgalmazás legrégebbi képviselője. A jogelődök története az 1930-as évekre vezethető vissza. A Kalocsa környéki Agráripari Egyesülés 1977-ben jött létre. 1990. január 1-től részvénytársaságként működik. Az 1997 évi privatizációt követően
100 %-ban magyar tulajdonú. Eredményesen, versenyképesen vesz részt a fűszerpaprika termelés hazai és export világpiacán. A fűszerpaprika piac koncentrálódott, a Zrt. Magyarországon piacvezető, a hazai termés mintegy 40 %-os részesedésével.
A részvénytársaság a világ fűszerpaprika termelésének 2-3 %-át, a világ exportjának 4-5 %-át adja. Az Zrt. központi telepe Kalocsán a Paprika Gyár, további telephelyei: Miske, Dunapataj. A Zrt. tevékenységében az élelmiszer - feldolgozás a meghatározó. A termelés mintegy 70-80 %-át a fűszerpaprika termeltetése, feldolgozása és forgalmazása adja.


Vajas part - Kubikus park

Cím: Kubikus park ( Alkotmény utca - Ecetgyár utca)

A 2012-ben létesült, többfunkciós szabadidőpark a legkisebbeket modern, a XXI. század elvárásainak megfelelő mászókákkal, hintákkal és más játékokkal várja, a felnőttek pedig kültéri fitneszeszközök igénybevételével sportolhatnak, vagy a sétányok mellett elhelyezett padokon pihenhetnek, amíg a gyermekek játszanak.

A park alkalmas különböző sporttevékenységekre is, hiszen füves focipálya, homokos strandröplabda pálya és két pingpongasztal várja a mozgás szerelmeseit. A parkot 2013-ban az oda kilátogatók kényelmét, igényeit szolgáló épülettel egészítették ki, amely amellett, hogy kávézóként üzemel, közösségi célokat is szolgál. A parkban lehetőség nyílik szabadtéri grillezésre, szalonna sütésre is.
A hangulatot és a látványt fokozza, hogy a park a Vajas mellett található, ami a Sárkányhajó kupának is otthont ad.

A fotót készítette: Szalai Attila


Meszes, Duna-part

A fotót készítette: Szalai Attila 

A fotót készítette: Szalai Attila

Kalocsa várostól öt kilométerre kanyarog Európa nagy "kék országútja", a Duna, mely nyáron békés strandjaival, éttermeivel, sörözőivel várja az idelátogatókat.
A Duna-parton található két nemzetközi hajóállomás több száz úszó szállodát fogad, és az utazási irodák gondoskodnak a hajón utazók szárazföldi programjairól is - városnézés, idegenvezetés, autóbusz stb.
Egy nyertes pályázatnak köszönhetően 2012 májusában elkészült az önkormányzat tulajdonában álló csónakház és üdülő épületegyüttes korszerűsítése és akadálymentesítése. Emellett a kishajók és csónakok biztonságos vízre bocsátás érdekében elkészült a kedvtelési célú kikötő, melynek fő elemei a csónakleeresztő rámpa és a kishajók ideiglenes tartózkodását segítő úszóponton. A projekt keretében a turisták által is használható kerékpárok és kajakok kerültek a Duna-partra. Itt található továbbá a kék Duna Vendéglő, a kompkikötő, illetve a parton tovább haladva a strand.


Fotógaléria

A fotókat készítette: Szalai Attila